Целуването е най-висшата проява на привързаност и е квинтесенция на човешкото

...
Целуването е най-висшата проява на привързаност и е квинтесенция на човешкото
Коментари Харесай

Изненадващите странични ефекти от целуването

Целуването е най-висшата демонстрация на обвързаност и е квинтесенция на човешкото държание. Но целувката има необятен набор от резултати както върху психическото, по този начин и върху физическото ни здраве. Целуването има неочакван брой странични резултати - от предизвикването на производството на редица химикали до излагането ни на микроби.

Помага за контролиране на напрежението

Целувките провокират отделянето на редица химикали, в това число допамин, който има решаваща роля за регулирането на равнищата на стрес. Дългосрочният стрес в действителност намалява равнищата на допамин, тъй че целувката в действителност може да помогне. 

Може да страдате от настинки 

Да, увеличението на броя на мъчителните херпеси е вероятен непряк резултат от целуването. Затова, в случай че имате такива, е значимо да избягвате да целувате някого по устните. Въпреки че вирусът на херпеса в никакъв случай не напуща тялото ви, положителната вест е, че той в действителност не е толкоз сериозен и херпесите могат да бъдат лекувани. Просто внимавайте да не ги разпространявате посредством целувки.

Може да се сдобиете с по-силни лицеви мускули

Всеки път, когато целувате някого, употребявате лицевите си мускули. Подобно на всички останали мускули в тялото, те също би трябвало да бъдат тренирани. Един от лицевите мускули -orbicularis oris - играе решаваща роля при дъвченето и преглъщането на храната. Затова укрепването на този мускул посредством целувки може да бъде потребно.

Може да се сдобиете с по-малко бръчки

Целуването може в действителност да ви накара да изглеждате по-млади! Според доцент Емили Пун " растежът на мускулите усилва размера на лицето и противодейства на резултатите от обвързваното с възрастта изтъняване на мазнините и разпределяне на кожата ".

Излагате се на повече микроби

Споделянето на слюнка ще усили излагането ви на микроби. Това обаче не е наложително да е неприятно от самото начало. Много вируси, в това число някои неприятни като мононуклеоза, COVID-19 и ебола, могат да се предават посредством слюнка.

Това е потребно за здравето на устната празнина.

Една от функционалностите на слюнката е да почиства устата, като отмива по натурален метод всички хранителни частици. Слюнката също по този начин оказва помощ в битката с микробите и съдържа хранителни субстанции, които поддържат зъбите ви здрави. Целувката по устата в действителност подтиква производството на слюнка, което от своя страна може да помогне за здравето на устната празнина. Целувките обаче не са сурогат на положителната джука хигиена, майтапят се експерти. 

Може да повреди венците и зъбите ви

Страстните целувки могат да навредят на венците и зъбите ви. Това е по този начин, тъй като микробите, които споделяте посредством слюнката, могат да бъдат нездравословни. Някои от тях могат да трансфорат захарта в киселини, които да обиден емайла на зъбите ви. Ако целувате човек с кариес, бактериите могат да се предадат в устата ви посредством слюнката. " Използвайте антисептична вода за изплакване след съкровен ", поучава зъболекарят Емануил Лайлиев.

Подобрява съня ви

Целувката за лека нощ може да направи чудеса за съня ви. Тази демонстрация на фамилиарност може да усили производството на окситоцин, прочут още като хормона на любовта, който намалява равнищата на кортизола (хормона на стреса) и ви оказва помощ да се отпуснете и да спите умерено. Около 70 % от участниците в изследване, извършено от английска компания за кревати, оповестяват, че спят по-добре, когато целуват сътрудниците си преди сън.

Укрепва връзката с колегата ви

Окситоцинът е мощен химикал. Целувката ще усили неговото обособяване и затова ще се почувствате по-свързани с колегата си. Целувките оказват помощ на двойките да останат дружно, казва изследователката Уенди Хил.

Полезно е за физическото ви здраве

Освен че намалява равнищата на стрес, целувката може да помогне за намаление на кръвното налягане и равнищата на холестерола. " Кръвното налягане реагира на спокойствието и мира. Ако сте влюбени, сте по-спокойни и умиротворени, което може да се отрази на кръвното ви налягане ", изяснява кардиологът Кристофър Сухар.

Може да провокира алергични реакции

Ако сте алергични към избрана храна и се целувате с човек, който неотдавна е консумирал тази артикул, тогава има възможност някои от тези алергени да се предадат посредством слюнката. Изненадващо, това може да се случи часове след консумирането на храната и даже откакто сте си измили зъбите. Ако сте яли храна, към която знаете, че сътрудникът ви е алергичен, най-добре е да изчакате сред 16 и 24 часа, преди да се целунете още веднъж.

Изгаряте повече калории

Макар че целувката не е сурогат на тренировката, можете да изгорите към две калории на минута. Макар че е допустимо това число да доближи до 26 калории в минута!

Това явно зависи от редица фактори, в това число от това какъв брой се движите, до момента в който се целувате, както и от други фактори, като възраст, тегло и биологичен пол.

Укрепва имунната ви система

Макар че шерването на някои микроби може да не е добре за вас, излагането на разнообразни бактерии в действителност може да помогне за подсилване на имунната ви система. Изчислено е, че при една целувка (с дълготрайност минимум 10 секунди) се предават приблизително 80 милиона бактерии.

Може да е рисково за най-малките

Бебетата имат недоразвита имунна система, което ги прави по-податливи на микроби. Целувката може да популяризира доста микроби, тъй че бебетата са по-податливи на заразяване с вируси и други нездравословни микроби от възрастните. Например респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е доста публикуван и инфектиран. И до момента в който при възрастните той може да се прояви единствено с леки признаци, при бебетата може да протече тежко.

" Разпространението на инфекцията посредством целувка зависи от редица фактори, като да вземем за пример мястото, където бебето е било целунато - покрай устата или носа е по-лошо, в сравнение с по краката, а целувките по пръстите също не са добра концепция, защото бебетата обичат да смучат пръстите си ", изяснява педиатърът Ханса Бхаргава.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР